Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 czerwca 2014

Duszone żeberka w sosie

SKŁADNIKI:
ryż paraboiled (Kupiec)
30 dkg żeberek
1 mała cebula
woda (do podlewania) 
łyżka mąki
Marynata:
oliwa z oliwek
łyżeczka miodu
szczypta majeranku
szczypta czosnku granulowanego
szczypta papryki słodkiej mielonej
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Żeberka myjemy i osuszamy. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy i wkładamy do niej mięso, dokładnie rozprowadzając ją na nim. Zawijamy miskę folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po upływie tego czasu żeberka przekładamy do głębokiej patelni (bądź rondla) i obsmażamy z każdej strony. Cebulkę siekamy w piórka i podsmażamy na złoty kolor, dodajemy do mięsa, podlewamy wodą i dusimy około 1 godzinę, podlewając wodą gdy wyparuje. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy żeberka będą już miękkie, wyjmujemy mięso a sos zagęszczamy łyżką mąki ( łyżkę mąki dokładnie rozmieszać w odrobinie wody i dodać rzadkiego sosu, całość połączyć aż będzie gładkie i dolać do sosu, wymieszać). Podajemy z ryżem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu i sałatą.


1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, z chęcią bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń