Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

15 lutego 2014

Fasolka po bretońsku

SKŁADNIKI:
250g boczku wędzonego
600g wieprzowiny (szynka, łopatka)
250g żeberek
400g fasoli Jaś (Kupiec)
1 marchew
1 cebula
3 ząbki czosnku
majeranek, oregano, chilli suszone, papryka słodka mielona
3  łyżki mąki
2 łyżki koncentratu
odrobina wody
sól
pieprz
szczypta mielonego ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:
 Fasolę zalewamy wodą i moczymy dzień wcześniej.  Do garnka wlewamy wodę, dodajemy fasolę, pokrojoną w kostkę marchewkę i żeberka. Mięso kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Smażymy.  Do gotującej się fasolki dodajemy podsmażone mięsa, pokrojony czosnek, majeranek, oregano, chilli i paprykę słodką. W razie potrzeby dolewamy wody i gotujemy pod przykryciem około godzinę.Wyjmujemy żeberka, oddzielamy mięso od kości. Mięso dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim W słoiczku lub kubku mieszamy mąkę z koncentratem i odrobiną wody, dolewamy do fasolki i dokładnie mieszamy. 



1 komentarz: