Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

11 stycznia 2014

Wigilia: Uszka do barszczyku

SKŁADNIKI:
Farsz:
250 gram grzybów suszonych (ugotowanych!)
1 cebula
1 jajko
sól/pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego ciemnego
2 łyżki bułki tartej
Ciasto:
2 szkl mąki
1 jajko
woda

PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane grzyby siekamy drobno, dodajemy równie drobno posiekaną cebulę (podsmażoną na oleju rzepakowym!)  i jajko - mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy olej i w razie potrzeby dosypujemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. 
Ciasto zagniatamy z mąki, wody i jajka, wałkujemy cienko i wykrawamy kwadraciki. Zlepiamy je z farszem na kształt uszek i gotujemy w osolonej wodzie.  Podajemy z barszczykiem wigilijnym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz