Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 stycznia 2014

Wigilia: Ryba po grecku


SKŁADNIKI:
3 spore marchewki
2 spore pietruszki
kawałek selera 
1 cebula
1/2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki koncentratu
olej/oliwa
natka pietruszki
1/2 kg filetów rybnych (bez ości)
sok z połowy cytryny
mąka, jajko, bułka tarta,
sól, pieprz, 
2 liście laurowe
ziele angielskie (3 ziarnka)


PRZYGOTOWANIE:
Rybę oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i obtaczamy w mące (z dodatkiem pieprzu), rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy  z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. 
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Cebulę siekamy drobno. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim cebulkę, Dodajemy pozostałe warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i cukier. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze chwilę. Usmażoną rybę układamy na półmisku naprzemiennie z jarzynką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz