Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

11 stycznia 2014

Wigilia: Kapusta z grzybami

SKŁADNIKI:
2kg kapusty kiszonej 
1 marchew 
200g ugotowanych grzybów suszonych
szklanka wywaru z grzybów
pół łyżeczki kminku
pieprz ciemny, sól
1 duża cebula
łyżeczka pieprzu ziołowego
50ml oleju rzepakowego ciemnego
Zasmażka:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła


PRZYGOTOWANIE:
Kapustę dwukrotnie płuczemy. Marchew ścieramy, dorzucamy do wypłukanej kapusty, podlewamy wodą i gotujemy. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, dolewamy wywar z grzybów i znów gotujemy. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy do kapusty. Doprawiamy kminkiem, solą i pieprzami. Z masła i mąki robimy zasmażkę i dodajemy do kapusty.

Kapustę podajemy z ziemniakami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz