Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

24 listopada 2013

Faszerowana pierś z kurczaka

Faszerowana pierś z kurczaka
SKŁADNIKI:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
25 dkg pieczarek
majeranek
pieprz
bazylia
1 mała cebula
135 g serka sałatkowego Falvita
oliwa z oliwek
suszone pomidory
1 kg ziemniaków
Surówka:
2 główki cykorii
2 jabłka
2 marchewki
sól
pieprz
cukier
oliwa


Faszerowana pierś z kurczaka


PRZYGOTOWANIE:

Piersi myjemy i ostrym nożem rozcinamy tworząc kieszonkę (trzeba uważać, by nie przebić na wylot). Pieczarki i cebulę siekamy w kosteczkę i przysmażamy z przyprawami, odstawiamy do przestygnięcia i mieszamy z rozdrobnionym serkiem. Przygotowanym farszem nadziewamy piersi i układamy w blaszce (w razie gdyby się ‘rozpadały’ można spiąć wykałaczkami i związać patyczki nitką), podlewamy odrobiną oliwy i posypujemy suszonymi pomidorami.  Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut. Ziemniaki pieczemy we Frytownicy Acti Fry (mogą być też pieczone razem z mięsem w piekarniku). Warzywa myjemy i ścieramy na tarce, podlewamy oliwą, dosypujemy sól, pieprz i cukier. 

Faszerowana pierś z kurczaka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz