Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

1 listopada 2013

Bliny gryczane ze szpinakiem

SKŁADNIKI:
800 ml napoju Alpro Naturalny
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki gryczanej
sól
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia

450g szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
100g sera feta
sól
pieprz
majeranek
bazylia


PRZYGOTOWANIE:
Mąkę gryczaną i pszenną mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajko i je roztrzepujemy. Dodajemy napój Alpro Naturalny, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Dodajemy stopniowo mąkę  tak, by ciasto było gęste (podobne do gęstej śmietany).
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy mieszając. Odparowujemy i przestudzamy, dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, majeranek, bazylia)

Na małej patelni smażymy blinki. Podajemy ze szpinakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz